“Si baietii (din presa scrisa) plang cateodata…”

STIRI — By on at

Cunoscut drept un investitor care merge impotriva curentului, Sam Zell nu are acum motive sa se bucure de roadele acestei strategii. Ultima sa achizitie, care a costa nu mai putin de 8,2 miliarde de dolari, Tribune Co., al doilea mare consortiu de mass-media din SUA ca si cifra de afaceri, si editor al ziarelor Chicago Tribune si L.A. Times a declarat intrarea in procesul de insolventa.

Lansat in afacerile din domeniul imobiliar unde si-a construit un imperiu, Sam Zell a folosit o strategie ce consta in cumpararea proprietatilor aflate in situatii financiare dificile si eficientizarea lor, in timp, pentru a le revinde in vremuri mai bune pentru un profit frumusel. In 2006 el a vandut firma Equity Office Properties ce detinea 540 de cladiri de birouri, unele chiar in centrul celor mai mari orase din SUA, pentru suma record de 39 de miliarde de dolari. Dar intotdeauna exista un revers al medaliei si Zell nu se afla pentru prima data in fata unei astfel de situatii. In 1995 a vandut la abia 3 ani de la cumparare un lant de magazine din California pentru doar 80% din pretul la care le cumparase. Recunoscandu-si infrangerea el a declarat: “investitia a fost una foarte proasta, dar procesul ca atare (de cumparare) a fost un succes. Am identificat riscurile pe care eram pregatiti sa ni le asumam si ni le-am asumat.”

De data aceasta insa riscurile si le-au asumat altii, suma cu care el a contribuit la cumpararea Tribune Co. fiind de doar 315 milioane de dolari. Restul sumei a fost obtinuta printr-un imprumut girat cu banii aflati in fondul de pensii al companiei Tribune Co. Altfel spus proprii angajati ai companiei au devenit proprietarii ei. Una dintre mizele acestei tranzactii a fost echipa de baseball Chicago Cubs, care se afla in proprietatea companiei Tribune. Planul lui Zell urmarea vanzarea separata a participatiilor majoritare ale companiei atat la echipa de baseball cat si la stadionul acesteia. Datorita scaderii veniturilor din publicitate ale Tribune Co., datoriile acesteia au depasit pragul impus de bancile care au finantat preluarea ei de catre Sam Zell.

Cei care au cel mai mult de pierdut sunt angajatii- proprietari ai companiei, aflati ultimii pe lista de creditori si care risca sa nu se aleaga cu nimic. Strategia lui Zell nu a mai functionat de aceasta data. Dinamica companiilor din mass-media care au de luptat cu o concurenta acerba din partea internetului la care se adauga criza finaciara au dus la formarea unui curent mult prea puternic chiar si pentru un investitor versat cum este Sam Zell.

Tags: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment