Cu plansul de mila…

OPINII — By on at

diferenteExista un curent al doctrinelor economice ce considera ca preformantele unui stat sunt in stransa legatura cu caracteristicile populatiei sale. Ce fel de caracteristici sunt bune si care nu e inca un subiect incins. Cat despre noi… mai punctuali decat japonezii, mai seriosi decat nemtii, mai multi decat chinezii, mai puternici decat americanii, mai rusi decat rusii… nu suntem. Si atunci ce ne-ar putea face sa iesim in fata? Ce caracteristica a poporului nostru ar fi cea castigatoare?

Daca ar fi sa ne luam dupa felul în care ne vedem ar trebui sa fim fruntea Europei. Asta pentru ca romanul se vede harnic si gospodar, priceput la toate si avand un puternic sentiment national. Ultimul aspect privit poate sub aripa enuntului: „Noi nu ne vindem tara…decat în rate”. Cu alte cuvinte credem ca potential de crestere avem, doar suntem harnici si gospodari. Dar, din pacate, aici intervine una din problemele narcisismului . Aceea care tine de punctul de unde privesti lucrurile, adica cel propriu si personal, cel care te favorizeaza intotdeauna. Caci deh… zvonurile ca am putea fi o fata mare, urata… sunt doar dezinformari.

E drept, nici varianta externa nu ni se potriveste…adica departe de mine gandul ca am fi un fel de vampir-hot-gimnast-mancator de lebede, asa cum poate s-ar grabi occidentalii sa ne catalogheze.
Si atunci? Ce caracteristica ne da avantajul concurential în fata altor tari? Ospitalieri?! Poate, uneori… si si asta în limitele unei  infrastructuri ce te face sa uiti orice ti-ar aduce aminte ca esti binevenit. Stau si ma gandesc: mentalitatile noastre sunt un sir lung de atitudini, invatate pe parcursul a mai multor ani, mentalitati pe care le gasim a fi greu de lepadat. Ne-am obisnuit, printr-o indoctrinare tovaraseasca, sa fim umilii executanti ce asteapta intotdeauna sa le fie luminata calea pe care trebuie sa mearga pentru „propasirea neamului si cladirea socialismului”. Ne-am obisnuit sa asteptam, in loc sa actionam.

Si atunci, poate, doar poate, caracteristica de succes, cea care ne-ar putea scoate din partea de jos a clasamentului bunastarii, e una pe care inca nu am ajuns sa o invatam.

Tags: , , , , , ,

3 Comments

 1. Fix Up says:

  By stapanemaicheamasiuncane, August 6, 2009 @ 9:18 am

  nu avem aproape nici un atu de valorificat. romanii au vandut mai tot din ce n-au furat. mancam de la altii, n-avem nimic serios fabricat in romania. suntem o destinatie de lux pe harta industriei lohn. deci primii care crapam. nu avem infrastructura. facem 100 de km in 2 ore (macar de ne-am intoarce la postalion). la tara avem buda in curte si nespalati de ev mediu. injuram oamenii de succes, ii denigram ii subminam. romanul are doua fete. conjuncturale. burtosul cu lant de aur – smenarul de la coltul strazii, brand de tara. ori fi si oameni de bine, ca d-voastra, dar ei se pierd in valtoarea unei natii nauce si debusolate axiologic.

 2. Fix Up says:

  By Emilia, August 6, 2009 @ 1:03 pm

  In plan mai mic, adica nu la nivelul STATULUI ci cel al SATULUI, in demersul de intocmire a unei strategii de dezvoltare locala puneam intrebarea: ce avantaj competitiv credeti ca aveti fata de alta comuna, ce aveti de oferit voi in plus fata de comunele invecinate, de ce ar trebui sa vina oamenii in vizita aici si nu altundeva, ce calitati nu numai ale asezarii ci si ale oamenilor credeti ca i-ar face pe eventualii turisti sa vina si sa revina in comuna dvs.? Perplexitate e cuvantul potrivit pentru raspunsul lor. Si cam de la talpa tarii se pleaca cu acest ‘nimic de oferit’ fata de alte natiuni.

 3. Fix Up says:

  By Fix Up, August 6, 2009 @ 1:06 pm

  …si doare :(

Leave a Comment