Despre taxe, cu cele mai bune intentii

OPINII — By on at

„De o mare prostie…” e o afirmatie mai mult sau mai putin utilizata in limba romana. Cum masori insa prostia?! Cum iti dai seama cat de mare, sau cat de mica e? Cum masori un lucru de neexprimat in kg, metri, grade…? Simplu! Prin efecte! Prostia se poate masura usor prin efectele pe care le produce.

Asa si cu vehiculatele intentii legate de maririle de taxe. Cum si unde se masoara ele? Se masoara in sunetul gol al buzunarelor. Cei care ar fi simtit cel mai tare acesta marire de taxe (TVA la 25% si cota unica de impozitare la 20%) ar fi ramas tot consumatorii de rand. Efectele masurabile ale acestor cresteri s-ar fi reflectat in preturi mai mari, inflatie accelerata si o restrangere a activitatii din partea agentilor economici (de parca nu ar fi restransi suficient!).

Ideea de a mai mulge o economie stearpa pare momentan sa fie singura solutie pe care Guvernul o mai are la dispozitie. Fara a incuraja vaca economica sa produca lapte, fara a-i da nutret si spatiu de dezvoltare, te trezesti prea tarziu ca nu mai ai ce sa mulgi si ca cei ce supravietuiau de pe urma lapetului devin tot mai slabi pe zi ce trece. M-au cam apucat metaforele, dar poate asta e modul in care prostia ajunge sa ma afecteze. Ma pune intr-o stare de continua mirare si-mi dau singur palme sperand ca e doar un vis urat din care trebuie sa ma trezesc. Inteleg nevoia Guvernului de acoperire a unor gropi bugetare. Inteleg nevoia de a face bani din neant. Ce nu inteleg e lipsa lui de contact cu mediul economic. E lipsa masurilor ce sa ajute economia sa supravietuiasca si nu sa-si sape groapa mai repede. E lipsa de reactie la „negocierile” cu FMI. Acelasi FMI pe care la un moment dat il proslaveam ca fiind marea noastra salvare din criza si acum realizam ca e doar Salvarea care ne duce la Spitalul de Urgenta.

Din pacate efectele prostiei dor! Ustura! Si cauzeaza cancer pe termen lung… si teama mi-e ca reactionand prea tarziu ne trezim in metastaza.

Tags: , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment