Romania de la ora 5

OPINII — By on at

Avertisment! Acesta nu este un editorial optimist! Romania pare a fi, in ultima vreme, o continua stire de la ora 5. Deschizi ochii si in jurul tau te napadesc un morman de crime, talharii, jafuri, grozavii care mai de care mai absurde si cu rezolvari la fel de „nastrusnice”. Romania infractoare isi scoate capul din nou la iveala. Daca in 2005 am avut o rata a infractionalitatii scazuta, lucrurile isi intra inapoi pe fagasul „normal”. Anul trecut am asistat la o crestere de 11% a ratei, iar perspectivele pentru anul in curs nu sunt favorabile. Creste saracia, creste si infractionalitatea, fie ea economica sau stradala. Lumea l-a luat pe „descurca-te cum poti” in brate si-l tine aproape ca si o unica varianta de iesire din criza.

Legatura directa dintre saracie si infractionalitate a fost combatuta uneori de anumiti specialisti, dar corelatii se pot face si sunt greu de trecut cu vederea. In multe state in care s-au efectuat studii privind infractionalitatea s-a observat ca majoritatea jafurilor au fost realizate de persoane cu venituri minime. Ca trebuie sa existe si o asa zisa dispozitie spre infractionalitate e de la sine inteles, dar cu toate acestea spectrul foamei te face sa gandesti „creativ”. De la ocaua mica si pana la jafurile de banci Romania le experimenteaza acum pe toate. Solutia muncii e lasata la urma, pierduta pe rafturi birocratice si cu termenul de valabilitate aproape de expirare. Solutia incurajarii liberei initiative se lasa asteptata, ascunsa sub impozite si taxe. Solutia bunului simt sau a dreptatii oarbe se ascunde sub NUP-uri si AN-uri.
Romania infractoare se trezeste iar la viata, iar cu ea, sustinute de saracie va creste si abandonul scolar si migratia. Si pana va trece criza ne vom uita cutremurati la aceleasi macabre stiri de la ora 5, pentru a ne convinge inca o data ca altii o duc mai rau decat noi.

Tags: , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment