Sa fim optimisti! … Sau nu.

OPINII — By on at

Optimismul  si pesimismul sunt ca doua fete ale aceleasi monede. Cand o vezi pe una, cealalta iti scapa privirii. Ar mai fi calea de mijloc, muchia monedei, linia realitatii sau a prezentului oferita atunci cand ai impresia ca lucrurile se mentin in echilibru.
smiley-sad-happy1
Nu sunt pesimist, sau cel putin nu ma consider, dar am si eu momentele mele cand refuz cu incapatanare sa vad reversul monedei. O astfel de situatie e cea legata de impactul sperat al programului ”prima casa” asupra pietei clujene. Multi vad deja, prin acest program, luminita de la capatul tunelului imobiliar, vad speranta imbracata in hainele unor dobanzi mieroase ce te imbie sa gusti iar din paharul creditarii. Lumea e optimista, agentiile imobiliare zambesc la perspectiva unor comisioane salvatoare, dezvoltatorii se lauda ca ”prima lor casa” e mai casa decat a altora, toti se pun intr-o stare de expectativa generatoare insa de posibile dezamagiri.

E drept, criza imobiliara si cea financiara au o mare componenta emotionala si, dintr-un anumit punct de vedere, acest program poate impulsiona consumul in multiple moduri. Dar, adevarul poate bate de multe ori cu parul in loc de pana. Uitandu-ma la datele legate de comportamentul financiar al populatiei, furnizate de BNR, un lucru imi roade farama de optimism. Restantele la credite. Clujul a ajuns sa salte serios la acest capitol, ajungand sa inregistreze, in luna mai, comparativ cu luna precedenta, cresteri de 8% la restantele pentru creditele acordate in lei. La valuta saltul e din alta liga, cresterile restantelor inregistrand valori cu 82% mai mari. Ramanem astfel in urma cu optimismul.

OK. Pesimismul meu nici macar nu deriva in totalitate din restantele astea… ci si din alta perspectiva. Aceea a viitoarei fugi dupa credite, a plecarii urechii la promisiuni de mai bine, la un viitor facut mai simplu printr-un credit aparent facil. Vom alerga iar dupa adeverinte false ce sa ne justifice venituri mai mari decat cele reale si ne vom indatora mai mult decat ne putem permite, ca si cum toata lectia asta cu criza nu a avut si nici nu va avea o morala.

Mai imi ramane totusi perspectiva unui anumit gen de optimism. Sunt optimist ca bancilor le va merge, in continuare, … bine.

Tags: , , ,

2 Comments

 1. Fix Up says:

  By iza, July 13, 2009 @ 10:50 am

  haha

  Consumerismul american se datora generatiei baby boom si problemele au aparut cand aceasta generatie a trecut de pragul de 50, veniturile le-au scazut si erau indatorati peste cap (ei reprezentand peste 20% din populatia totala a US)
  Noi cum stam cu decreteii? inca mai au pana la 50 …

  Cat despre banci .. unele doar optimismul o mai au.

 2. Fix Up says:

  By Fix Up, July 13, 2009 @ 11:27 am

  Decreteii sunt inca in floare… Din punctul asta de vedere probleme vor avea facultatile care vor ramane fara studenti (cei care ajung la facultate acum sunt cei nascuti dupa ‘90, cand a existat un spor negativ al populatiei)…
  Cat despre banci… nu o sa le plang de mila niciodata :)

Leave a Comment