Sa moara oaia vecinului

ARTICOLE, OPINII — By on at

Traiasca Miorita! Mult si bine! Ce ne-am fi facut oare fara plaiurile mioritice si fara fluierasul de soc?…

Mda… branding de tara autoimpus. E oare Miorita un personaj demn de “sufeltul romanului”? Va regasiti in balada asta cele mai inaltatoare trairi pentru neam si tara? Eu nu!

Sincer eu am avut o problema cu Miorita de cand am “invatat-o” prima data. Si nu am fobii de lucuri bucalate…numai ca tot timpul i-am incurcat pe ciobani. Unu-i muntean, unu-i ardelean si unu-i vrancean. Si banatenii? Si bucovinenii? Si dobrogenii?…Cu ei ce s-a intalmpat? N-au si ei ciobanii lor? …

In fine…am divagat. Ziceam ca am o problema cu Miorita si ridicarea ei in slavi, ca si simbol al poporului roman. Cu alte cuvinte…poporul roman…cand se apropie criza / moartea / ratele / potopul… sta si-si sapa groapa. Isi plange de mila, apoi, intr-un gest eroic parjoleste ogoarele si otraveste fantanile. Macar e prevazator…isi face testamentul… cum ziceam…”flueiras de soc, mult plange cu foc”.

Ca si concluzie… mi-am adus aminte de o replica a unui prieten, care-mi zice ca Miorita-i o norocoasa… ca daca era capra…ar fi omorat-o vecinii!

Si ca si bonus… Miorita in varianta ungureasco-romaneasca

Miorita

1 Comment

  1. Fix Up says:

    By Beudean, November 10, 2008 @ 9:39 pm

    Eu zic ca ciobanasul isi face plan strategic… da’ nu pentru o viata glorioasa, ci pentru o moarte zgomotoasa. Nici eu nu ma regasesc in aceasta balada, nici macar pe post de oaie :)), dar ceilalti? Mai sunt inca vreo 22 de milioane de romani. Cred ca ei sunt de vina :)) Ok. Mai tai un milion de oameni “diferiti” si tot raman 21 de milioane… din astia oare cati au citit Miorita pana la capat?

Leave a Comment