Schimbari in legatura cu achizitiile publice

STIRI — By on at

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice lanseaza spre dezbatere publica proiectul de modificare al OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Acesta poate fi gasit pe site- ul www.anrmap.ro la sectiunea Legislatie – Proiecte legislative.

Printre principalele modificari propuse se numara:
Se introduce notiunea de parteneriat public-privat, definit pentru prima oara in legislatia nationala ca fiind ”o forma a cooperarii dintre sectorul public si sectorul privat, in scopul finantarii, constructiei, renovarii, managementului sau intretinerii unei infrastructuri sau furnizarii anumitor servicii.”

Se introduc noile praguri valorice de aplicare in cazul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica in conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 1177/2009, intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2010.

Se defineste notiunea de experienta similara ca reprezentand necesitatea prezentarii unei liste ”a lucrarilor executate in ultimii 5 ani, insotita de certificari de buna executie pentru cele mai importante lucrari. Respectivele certificari indica beneficiarii, indiferent daca acestia sunt autoritati contractante sau clienti privati, valoarea, perioada si locul executiei lucrarilor si precizeaza daca au fost efectuate in conformitate cu normele profesionale din domeniu si daca au fost duse la bun sfarsit”;

O alta modificare se refera la micsorarea valorii cumulate a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si/sau servicii suplimentare ori aditionale pana la 20% din valoarea contractului initial fata de pana la 50% cum este in prezent;

Cea mai importanta modificare priveste procedura de contestatii. Astfel, orice contestatie va fi solutionata la finalizarea procedurii, odata cu raportul procedurii, iar contractul va fi semnat ime diat dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor va emite decizia. Se elimina astfel perioada de suspendare, intreg pachetul de contestatii solutionandu-se o singura data. Se introduce solutionarea exceptiilor procedurale in termen de 10 zile, judecarea pe fond realizandu-se in termen de 20 de zile.

Tags: , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment