Scumpii de copii ;)- piata scutecelor

ANALIZE — By on at

Unele produse pe cat sunt de banale sau de iesite in afara centrului de atentie a consumatorului obisnuit pe atat sunt de capabile sa genereze venituri si mai ales profituri pentru cei care le fabrica si le comercializeaza. Scutecele de unica folosinta sunt astazi un produs banal dar el a revolutionat igiena coporala si a dus la scaderea imbolnavirilor in randul noilor-nascuti. Ce numere se ascund insa in spatele reclamelor atat de frumoase care capitalizeaza pe grija aproape iesita din comun a speciei umane pentru progeniturile ei?

La nivelul Romaniei, numarul de nou-nascuti, este, ca si tendinta istorica, in scadere, putandu-se vorbi insa de o incetinire sau chiar o aplatizare a scaderii. Daca deceniile 6 si 7 ale secolului trecut au insemnat o crestere a eficientei tratarii si ingrijirii noilor nascuti ce s-a materializat intr-o scadere a mortalitatii infantile, dublate de o crestere a bunastarii economice si a nivelului de trai pentru segmente largi ale populatiei, deceniul 8 a adus “decreteii”, casele de copii si anii sumbri ai sfarsitului de regim comunist. Deceniul 9 a stat sub semnul multor “libertati”, concretizate intr-o scadere constanta a numarului de nou-nascuti. In ultimii 7-8 ani se constata o incetinire a scaderii de la an la an a numarului de nou-nascuti. Factori complecsi legati de bunastarea materiala si valorile culturale influenteaza acest dinamica, iar noua perioada poate readuce o accelerare a scaderii natalitatii.

Piata tinta principala pentru scutecele de unica folosinta, sau mai degraba utilizatorii finali ai acestui produs sunt copiii cuprinsi intre  0 si 3 ani. La nivel mondial se constata o scadere a varstei la care cei mai multi copii renunta la folosirea scutecelor. Dat fiind modelul cultural care conditioneaza ingrijirea copiilor in Romania, varsta de 3 ani poate fi considerate o varsta medie la care copiii inceteaza sa mai poarte scutece in mod regulat. Insumand numarul de nou nascuti pe perioada 2005-2008, ajungem la aproximativ 640,000 de copii purtatori de scutece in Romania.

Un al doilea lucru ce ne intereseaza este frecventa de utilizare a scutecelor de unica folosinta. Daca in primele luni de viata media de utilizare este de aproximativ 8 scutece pe zi, ajungandu-se chiar la 10 pe zi, aceasta scade in jur de 6 pe zi la 2, 5 ani. Folosind date din studii realizate pe alta tari decat Romania, ce au fost comparate si confirmate de volumul vanzarilor in tarile respective, frecventa de folosire zilnica a scutecelor de unica folosinta este de 6 scutece pe zi. Compensand cu cei care nu folosesc sau nu mai folosesc scutecele in intervalul de varsta 0-3 ani, aceasta frecventa este de 4,3 pe zi, frecventa ce poate fi aplicata, cu o marja de eroare relativ mica si la populatia noastra. Astfel un nou nascut foloseste in medie pe an aproximativ 1570 de scutece .

In Romania principalele producatori si marci de scutece de unica folosinta sunt: Procter&Gamble (Pampers), SCA Hygiene (Libero), TZMO (Bella Baby Happy), Kimberly-Clark (Huggies), Fippi (Fippi, Pillo), singurul producator autohton de scutece pentru copii comercializandu-se sub marca Gughis. Calcularea unui pret mediu real per scutec depaseste cadrul acestei analize. Estimand insa un pret mediu per scutec de circa 70 de bani se poate realiza un calcul al pietei anuale potentiale a acestui produs in Romania. Aceasta este de aproximativ 703,36 milioane lei sau 167,5 milioane euro. In 2007 piata acestui produs era estimata de jucatorii din domeniu la aproximativ 60 milioane euro (in vreme ce toata piata produselor alimentare pentru copii era de doar 40 milioane euro), estimandu-se la acea vreme o crestere anuala de circa 50% pe an.

Un produs extrem de banal la prima vedere, scutecele de unica folosinta au in Romania o piata cu un potential de crestere ridicat, singurele impedimente reale fiind cele legate de o scadere in accentuare a natalitatii si o scadere a puterii reale de cumparare a populatiei. Daca pe de o parte copiii devin din ce in ce mai scumpi in Romania, deoarece sunt din ce in ce mai rari, banii tot mai putini ii vor inzestra pe acestia cu scutece de unica folosinta tot mai ieftine, sau, de ce nu, cu scutece reutilizabile.  (R.C.)

Tags: , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment