An exquisite corpse in terra nova

ANALIZE — By on at

-despre marketingul literar-

Unii cercetatori din domeniul stiintelor sociale asociaza consumul cultural cu clasa sociala de apartenenta a consumatorului. Cei din clasa de jos mai saraci si mai lipsiti de mijloace materiale prefera un consum instant si ieftin gen televizor iar cei din clasa de sus care dispun de mai mult timp si resurse finaciare prefera cartile si ziarele. Dupa o astfel de definitie in Romania saracia economica atrage dupa sine si saracia culturala, implicit pe cea morala. Dezinteresul pentru literatura romaneasca a “noului consumator” autohton, mai apropiat ca afinitati si valori de personajele Sandrei Brown decat cele din clasicii literaturii romane, este unul generalizat care nu tine cont de clasa sau venituri. Acest dezinteres a determinat in creatia literara contemporana evolutii pe care acum 10 sau 20 de ani nu le-am fi crezut posibile. Ce este diferit la consumatorul de literatura si care sunt mijloacele noi de expresie? A ajuns literatura romana un “exquisite corpse”, un cadavru splendid sau a gasit o “terra nova” in care sa creasca si sa infloreasca?

Consumatorul cultural de productie literara romaneasca apartine unor nise mici ce se lasa greu identificate. Cu siguranta ca nu se regaseste in cifrele tragice ale consumului de carte din Romania. Acesta cifre indica mai degraba un consum ostentativ, menit sa umple rafturile goale din bibliotecile personale cu carti aratoase vandute la pachet de ziarele inventive din Romania decat sa umple mintile la fel de goale ale consumatorului roman. Consumatorul main-stream de cultura din Romania este conectat in mod ireversibil la ecranul “rostitor de mari adevaruri” al televizorului si pare sa fie o cauza pierduta pentru cei care creaza literatura cu adevarat.

Adevarata literatura romaneasca se face mai nou prin mijloace care se adreseaza direct niselor de consumatori. Prin tiraje scurte, publicatii on-line, bloguri, editii electronice acest adevarat samizdat este menit sa propage idei si sentimete dincolo de barierele dure ale lipsei de fonduri sau de interes. Autorii se nasc si traiesc dincolo de lumina reflectoarele sau de atentia noului public dezinteresat, doar pentru cei care ii merita cu adevarat, fie ei putini sau multi dar vesnic atenti si pasionati. Mi se pare specific pentru acest nou tip de consumul literar electronic al romanilor cazul unui blog despre carti care a iscat polemici vii, mai mult sau mai putin literare si care au determinat-o pe autoarea blogului sa il suspende definitiv.

Aparuta in 1983 “Exquisite Corpse” este o revista de literatura suprarealista, un “jurnal (online) de scriitura si viata” cum il defineste editorul si fondatorul sau Andrei Condrescu, profesor de limba engleza la Louisiana State University si comentator la postul national de radio al SUA. In paginile sale electronice si-au gasit locul de-a lungul timpului Gherasim Luca, Tristan Tzara , Bogdan Odagescu, Andrei Oisteanu, Robert Serban, Andrei Molotiu si multi altii. Asta fara a-si pierde cu nimic din directia suprarealista si publicul tinta eminanamente american si international. Andrei Codrescu a publicat nu mai putin de 40 de carti de poezie, fictiune si eseuri si cu toate acestea ramane pentru cititorul roman un semi-necunscut in timp ce publicul american larg ii savureaza atat cartile cat si interventiile pline de aplomb la postul national de radio.

“Terra nova” este un magazin literar-artistic multilingv online care il are ca editor pe poetul Florin Calinic Toropu si ca redactor sef pe Felicia Mihali, o scriitoare apreciata in Canada dar cvasi-anonima in Romania. Printre redactorii revistei se numara Florentina Armaselu, Mircea Gheorghe, Cristina Iovita, Mirela Ivanciu, Cerasela Nistor, Florin Oncescu iar lista colaboratorilor este una destul de lunga. Cu texte in romana, franceza si engleza si conceputa intial ca o revista de integrare a scriitorilor romani din Montreal, “Terra Nova”ea a devenit in timp un magazin de dialog cultural romano-quebechez cu accent pe originalitate si lansarea de noi talente. Depasind granitele de literatura “imigranta”, marcata de socul adaptarii si al aculturalizarii, literatura pe care o face “Terra Nova” apartine la fel de mult spatiului cultural romanesc cat si celui canadian de factura franceza.

Literatura romana se preda dar nu moare! Se preda unor limbi de circulatie internationala cum ar fi engleza sau franceza si capata un format electronic pentru a se putea adresa celor care inca sunt avizi de creatie literara, celor mai buni dintre romani, cei pe care doar limba si cultura ce o poarta cu ei prin tari straine ii mai defineste drept romani si nu situatia implicita, tragica uneori, de a locui pe teritoriul Romaniei. Pentru cei care au invatat sa supravietuiasca unor astfel de diferentieri si de reduceri la numitor comun, literatura romana nu este un “corpse” ci din contra este “exquisitely alive” intr-un corp nou, o“terra nova” electronica, multilingva si globala. (R.C.)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment