Criza vs. tranzitie
OPINII — By on atIn 2007 cand a inceput sa se vorbeasca despre “criza financiara” in America am spus cu totii ne-impresionati: “Asa le trebuie americanilor, daca isi fac de cap si nu-si cunosc masura!” In Romania lucrurile mergeau din plin, afacerile duduiau, eram cei mai tineri membrii ai Comunitatii Europene, lucram pe euro si nu pe dolari iar economia crestea in ritm galopant. Cata vreme am beneficiat de globalizarea relatiilor economice nu ne-am pus vreodata problema ca ar exista si un revers al medaliei.
Trei ani mai tarziu realizam diferenta uriasa dintre noi si cei care au stiut sa isi asume situatia si sa comunice eficient. Pentru ei primul pas a fost cel mai greu, acela de a se declara “in criza”, de a constata si accepta existenta unui moment critic, decisiv intr-o evolutie economica descendenta. Acesta este un pas pe care noi abia acum incepem sa il facem. Se observa acest lucru mai ales la nivelul activitatii economice de zi cu zi, unde toate promotiile, produsele si strategiile sunt “de criza”.
Ce inseamna insa “criza” la nivelul comunicarii de marketing? Pentru o firma care este orientata spre clienti, colaboratori si actionari comunicarea de marketing este principala metoda de a-si alinia scopurile si obiectivele cu acestia. In masura in care continua sa corespunda asteptarilor si nevoilor acestora prin ceea ce face si prin ceea ce comunica, firma continua sa ramana in atentia si in preferintele lor. In cazul “crizei” comunicarea este cea care precede actiunea. Intr-o situatie ideala aceasta comunicare este cea care declanseaza “criza” interna a firmei, pune in miscare mecanisme de cautare de solutii si proiecte, alternative eficiente la situatia existenta.
O data solutiile gasite si comunicate – o solutie este chiar si acea de a cauta in continuare solutii mai bune- firma se afla de fapt intr-o stare de “tranzitie” decat in una de “criza”. Pentru cei care realizeaza comunicarea de marketing in interiorul firmei este important sa se comunice faptul ca firma este intr-un moment de criza! De asemenea trebuie sa comunice si ca acel moment va fi depasit prin “eforturi comune”, “strategie si actiune”, samd. Aflarea intr-un proiect de depasire a momentului critic este mesajul cel mai puternic pe care orice comunicator poate sa-l transmita. Departe de a fi depasiti de evenimente, de a astepta neputinciosi inevitabilul, firmele care isi asuma momentul critic si cauta solutii de depasire ale acestuia au un avantaj concurential strategic usor de monetizat pe o piata inca in cautare de directie.
Tags: actionari, clienti, colaboratori, comunicare de marketing, criza, proiecte, solutii, Strategie, tranzitie
0 Comments
You can be the first one to leave a comment.