De ce se mai voteaza?

OPINII — By on at

-material promotional-

Alegerile de azi din Republica Moldova si recentele alegeri europarlamentare readuc in discutie participarea la vot. Ce legatura are aceasta cu marketingul? Simplu: este treaba marketingului sa te convinga ca este necesar sa votezi si asta pentru binele tau!

De ce e necesar indemnul la vot? Pentru a invinge atitudinea negativa fata de clasa politica. Pentru a te convinge ca masinaria care ne tine pe toti in viata, numita Democratie, trebuie sa functioneze, prin efortul fiecaruia si cu cat cineva participa mai putin, cu atat altul va participa mai mult. Si la efort si la foloase. Pentru a invata sa participam, sa fim proactivi si nu reactionari fata de lucrurile care ne intereseaza. Pentru 1001 alte motive mai mult sau mai putin importante.

Cum se face indemnul la vot? Cu surle, tobe, declaratii pompoase si bugete de milioane de euro aruncate pe clipuri proaste si gingle-uri nereusite. A la Romanica, intrun cuvant. Sau se poate face inteligent: ne-partizan, cu crema actorilor de la Hollywood.

Indemnul la vot poate fi impersonal, din partea unui politician pe care nu numai ca nu il stii, dar il urasti din secunda in care ii vezi fata la televizor sau ii auzi vocea la radio pentru ca ti-e pur si simplu antipatic. Sau poate primesti un telefon de la call-center-ul aceluiasi politician, la fel de inoportun si de antipatic. Interruption marketing. Nu se mai poarta, nu se mai face. Sau poate fi un indemn prietenesc, din partea cuiva pe care il cunosti si il pretuiesti pentru parerile lui. Modalitatea e simpla si de mare efect.

Participarea la vot este tot un fel de a cumpara, mai sofisticat si mai important, deoarece nu cumperi un produs de uz curent sau un televizor, ci cumperi o promisiune generala pentru o bunastare viitoare. Bunastare ce va include si posibilatea ta, mai ales financiara, de a cumpara toate celelalte produse pe care astazi ti le doresti. Mai mult, oferta pe care tu o validezi prin participarea la vot se va reflecta asupra materiilor pe care copii tai le vor invata in scoala, valorii punctului de pensie pe care il vei primi la pensionare, a calitatii serviciului medical de care vei beneficia in caz de nevoie. Asta, daca nu vor hotari altii pentru tine!

Tags: , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment