Despre cum sa pierzi piata unui produs

ANALIZE — By on at

Uneori cifrele au puterea de a crea niste imagini mult mai impresionante decit orice pictor: inainte de 1989 productia de peste obtinuta de Romania din pescuit oceanic era de 142.000 de tone anual!   142 de mii de tone?! Ce? Azi productia noastra de peste oceanic e de zero barat si Romania nici macar nu mai are flota de pescuit oceanic. Mai sa fie!  Pestele face parte din acele alimentele strategice a caror productie Romania ar trebui sa o asigure intern, dincolo de moda eco sau bio, de ce guverne flaminde vin si pleaca, doar pentru o minima dieta sanatoasa a omului de rind. Aceste alimente ar trebui sa fie ieftine si usor accesibile, promovate si sustinute financiar. Ar trebui…

Ultimul deceniu a cunoscut o miscare tot mai intensa a tarilor dezvoltate de a isi asigura reursele de hrana prin mijloace proprii si a reduce dependenta lor de fluctuatiile tot mai crescute ale pietelor internationale. Implicarea tarilor din Orientul Mijlociu si din Asia in agricultura tarilor din Africa este  o astfel de intiativa. In domeniul productiei de peste trendul major marcheaza trecerea de la pescuit la piscicultura, o industrie cu un randament ridicat dar aflata in multe locuri inca la inceput de drum.  Tendinta actuala este aceea de dezvoltare a crescatoriilor de peste oceanic chiar in largul marii. Sub deviza lui Jacque-Yves  Cousteau care in 1973 spunea ”cultivati oceanul asa cum cultivati pamintul”, crescatoriile de peste oceanic au ajuns la productii similare cu cele de apa dulce. La nivelul marilor organisme internationale piscicultura este vazuta ca una dintre industriile care contribuie la combaterea saraciei.

Pe piata interna a pestelui insa realitatea este una destul de trista: pentru o tara care si-a risipit intreaga flota de pescuit oceanic cu ceva vreme in urma nici nu se mai poate concepe ca ar mai putea sa produca intern un aliment complet si ieftin. Nu sint un nostalgic si nu imi lipseste comunismul, chiar din contra. Dar sa ajungi in doar doua decenii de la o productie impresionanta la nimic este un record trist. Marile flote de pescuit oceanic ale lumii nu au aruncat de multa vreme ancora in portul Constanta desi inainte de 1989 flota de pescuit oceanic a Romaniei era prima din Europa si a treia din lume ca marime.  Iar Compania Romana de de Pescuit Oceanic avea o baza de 7 hectare in portul Midia care putea sa depoziteze 100.000 tone de peste. Cam cit este consumul anual de peste in Romania!

In ceea ce priveste pestele de apa dulce care are o carne mai slaba decit cel oceanic si asigura un aport caloric mai mic, intreaga productie anuala din Romania abia se ridica la 14.000 de tone pe an. Inainte de 1989 productia anuala de peste de apa dulce era cifrata la aproximativ 74.000 de tone, o cantitate similara cu cit se importa in prezent din afara. Romania mai exista pe harta comertului cu peste doar ca o piata de desfacere pentru produsele de peste importate, de multe ori la preturi destul de piperate. Astfel in Romania in 2001 s-a importat de 2 ori mai mult peste decit s-a produs autohton, in 2004 de 4 ori mai mult iar in 2006 de 6 ori mai mult decit s-a produs intern. Asta in conditiile in care productia interna scade in continuare iar multe dintre crescatoriile inca existente au fie un statut al proprietatii incert fie sunt transformate in lacuri de agrement si pescuit sportiv. Desigur nici noua nu prea ne place pestele, din moment ce consumam de 6 ori mai putin decit ceilalti locuitori din Europa. Sau o fi pestele prea acru? Poate ne stau oasele in git?

Tags: , , , , , , ,

2 Comments

  1. sorin vanu says:

    Imi pare rau, dar noi consumam aceeasi cantitate de peste si produse din peste ca media europeana.

  2. Fix Up says:

    Din sursa noastra, http://www.fao.org, in Romania se consuma anual 4 kg de peste per capita, iar media UE este de 26 kg pe an per capita. Daca aveti alta sursa de date va rugam sa ne-o comunicati.

Leave a Comment