Diferenta dintre smecher si fraier
OPINII — By on atIncetatenite deja la noi, ambele atribute s-au format de-a lungul timpului ca reprezentate ale succesului sau esecului. Fraierii sunt cei care ajung sa plateasca, iar smecherii sunt cei care se descurca, cei care ies din incurcatura, modelul becalian de a razbi prin viata.
Economia globala si mai dureros cea romaneasca, trec momentan printr-o perioada de decelerare. Sistemul bancar este inca in degringolada, somajul e in crestere, veniturile din taxe sunt in scadere, bursele trec dintr-un soc in altul, imobiliarele ramian la pamant, iar increderea consumatorilor în achizitia de noi bunuri e la unul din cele mai joase niveluri din ultimii 20 de ani.
In conditiile acestea criminalitatea are un cadru propice de dezvoltare. Si nu ne referim aici doar la criminalitatea micilor pungasi, ci si la o criminalitate economico-financiara cladita pe relatia smecher-fraier. Spalari de bani, atacuri informatice, atacuri armate asupra caselor de schimb/banci, piraterie informationala, toate ajung sa-si gaseasca justificarea sub sintagma: „descurca-te cum poti!”. Lipsa de reactie sau si mai grav încurajarea unor astfel de practici prin instituirea unor antimodele de la niveluri parlamentare / guvernamentale duce doar la cresterea unui fenomen ce roade incet si sigur din stabilitatea unei economii nationale.
Diferenta dintre smecher si fraier se regaseste astfel la un nivel economic-legislativ in punerea in aceasi oala a tuturor. Greseste unul, ii doboram pe toti, in speranta, ca, de frica, reactia tuturor va fi una de supunere. Rezultatul e insa contrar. Si atunci, diferenta dintre smecher si fraier se rezuma la o simpla problema de supravietuire. „Descurca-te cum poti” devine astfel „Toti o fac, de ce nu si eu?!”, pentru ca, la noi, mai nou, am senzatia ca hotii au ajuns sa strige cel mai des „Hotul!” (D.L.)
0 Comments
You can be the first one to leave a comment.