Elena vs Ana: imaginea femeii in politica romaneasca

ANALIZE — By on at

Arhetipul etern al Elenei este Elena, sotia lui Menelau, deci femeie casatorita, ce este promisa de zeita castigatoare lui Paris, arbitrul unui concurs de frumusete intre mai multe zeite. Cu conotatii de valoare, frumusete si premiu, Elena este un arhetip al cauzelor de discordie, un motiv de cearta intre barbati, de razboi nimicitor de civilizatii.  Arhetipul Anei este Ana lui Manole, si ea femeie casatorita, pe care Manole , sotul ei , o viseaza piatra de temelie a zidirii sale si ulterior, dupa o lupta interioara indelungata, o in-corporeaza in constructia unei biserici fara seaman. Nume cu conotatii de simplitate , daruire si seninatate, Ana este jertfa fundarii, contrapartea feminina a ciobanasului mioritic in lait-motivul puternic al jertfei omeneasti din cultura romaneasca.

Istoric Elenele si Anele Romaniei au imagini bine definite in politica. Elena este sotia sau amanta “marelui conducator”, a lui “el lider maximo”, cum este cazul amantei lui Carol al-II-lea, Elena Lupescu sau a mult-iubitei si mult-stimatei noastre conducatoare, academician de renume international, Elena Ceausescu. Din aceasta pozitie ele au controlul asupra puterii, “il conduc” pe conducator , isi exercita puterea din umbra , nu neaparat in folosul maselor cat al camarilelor si lingusitorilor si nu intotdeauna spre un deznodamant fericit. In genere regimurile a caror protagoniste s-au aflat au purtat denumirea ulterioara de dictaturi, fie ele regale sau comuniste. Din pacate destinul  le-a rezervat Elenelor o soarta nu tocmai fericita, ele sfarsindu-si viata in exil sau in fata plutonului de executie.

Ana este insasi conducatoarea “providentiala” , femeie a momentului , care din diverse motive se regaseste in mijlocul actiunii in vremurile tulburi ale istoriei. Principala ei misiune este legata de guvernare, de dimensiunea executiva a politicului. In cazul pasoptistei Ana Ipatescu apararea, cu arma in mana, a guvernului provizoriu a fost atat datoria ei de “cetateanca” romanca avant-la-lettre cat si indemnul pasiunii pe care o avea, casatorita fiind, pentru unul din liderii revolutiei. In cazul Anei Pauker, prima femeie din lume care a ocupat functiile de ministru de externe si vice-prim ministru si poreclita “Stalin cu fusta”, puterea sovietelor a insemnat atat inaltarea, ea intrand o data cu tancurile rusesti in politica Romaniei cat si caderea ei, de indata ce paranoia puterii absolute l-a determinat pe Stalin sa declanseze in anii ‘50 epurari masive in tot blocul sovietic.

Mai aproape de zilele noastre suferim de o inflatie politica de Elene dublata de o lipsa acuta de Ane. Daca razboiul este pentru multi o continuare a diplomatiei cu alte mijloace, pentru femeile romance politica este de cele mai multe ori doar o continuare a activitatilor si pasiunilor din alte domenii. Cum politica romaneasca de azi inseamna in primul rand “une affaire” a favorurilor si a tradarilor, a directionarii gresite  si a intrigii, cele  atrase de politica sunt Elenele, care au succes in astfel de afaceri. Singura Ana a ultimelor decenii politice romanesti este Ana Blandiana, un “nom de plume”, careia lipsa de providentialitate si spontaneitate a politicii romanesti recente i-au refuzat accesul la un rol pe masura celor pe care Anele dinaintea sa l-au jucat.

Indiferent insa de numele pe care il poarta, femeile din politica romaneasca iau parte la un joc dur, fara menajamente, in care, la doua secunde dupa ce vraja aruncata asupra “animalelor” din partid a incetat sa mai functioneze, acestea se transforma intr-o haita de lupi infometati.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment