Mai romani decat romanii

OPINII — By on at

Scosi in ultima vreme in fata, romanii din diaspora si-au spus esential cuvantul la ultimele alegeri, facand diferenta dintre candidati. Indiferent de preferintele politice, de perceptiile mai mult sau mai putin reale asupra mersului tarii, de modul in care decid sa se implice in viata celor „de acasa”, romanii din diaspora sunt romani cu drepturi de vot la fel ca si oricare cetatean al tarii. Ca nu mananca aceasi paine cu aditivi, ca nu platesc acelasi impozit forfetar sau ca nu o duc la fel de greu ca si noi… nu cred ca are vreo importanta (in fond daca „greutatea” vietii ar fi un indicator asupra dreptului de vot atunci ar trebui sa se interzica si mai marilor nostri sa voteze). In plus, n-as lasa la o parte faptul ca romanii „din afara” raman o sursa mare de sustinere a economiei romanesti prin banii trimisi in tara.

Povesteam de curand cu un prieten stabilit in strainatate care-mi spunea ca se simte mai roman de cand a plecat. Apreciaza mai mult folclorul romanesc, citeste mai mult decat o facea in tara presa romaneasca „de acasa”, viseaza la o Romanie mai „pura” la care incearca sa-i gaseasca solutii (fie si de la un nivel individual). Preocupati vesnic de o supravietuire imediata uitam de multe ori sa vedem lucrurile in perspectiva, uitam sa construim chiar si „viitorul acela luminos” promis de propaganda comunista. Totul devine incet o lupta a cautarii dreptatii absolute, a convingerii celuilalt ca face o greseala mai mare, fara sa cautam (chiar daca suna extrem de populist) solutia viabila, solutia optima pentru o natie intreaga.

Am votat si eu. Mi-am exercitat dreptul meu cetatenesc. Dar, a fost un vot de blam pentru intreaga clasa politica. Preocupati de lupta pentru osul ros, am senzatia, in ultima vreme, ca politicienii nostri au uitat ca sunt romani, ca ceea ce ar trebui sa-i anime ar fi scoaterea tarii din criza si gasirea de solutii pentru Romania si nu pentru buzunarul/partidul propriu.  Vesnica lupta a orgoliilor se va perpetua cu siguranta si in 2010, iar criza va dansa bucuroasa inca o buna perioada pe meleagurile mioritice.
Si atunci mi-a venit o idee…sa le dam „liber” la toti politicienii o perioada… sa aiba timp sa-si aduca aminte ca sunt romani.

Tags: , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment