Moldova generatiilor

ARTICOLE, OPINII — By on at

Surpriza provocata de rezultatele alegerilor din Republica Moldova (cel putin pentru noi, romanii) reliefeaza un lucru mai putin discutat si de prea putine ori inteles. Acest lucru  se intampla si in Romania, intr-un mod tacut si mocnit,  fara drept de apel si fara posibilitate de intoarcere. Este vorba despre  ruptura dintre generatii , despre ideile si valorile diferite in care cei tineri si  si cei batrani cred.  Nu stiu daca distributia voturilor din Moldova dupa varsta votantului va confirma in intregime acest conflict intre generatii, dar cu siguranta motivele care stau la baza lui exista si  ele sunt usor de identificat.

Batranii au trait 40 de ani sub aripa protectoare a marelui frate de la rasarit cu toate cele bune si rele pe care acest lucru le-a adus. Asa cum romanii de varsta medie si mai inaintata sunt melancolici dupa stabilitatea si siguranta anilor comunisti asa si semenii lor de peste Prut sunt incercati nu de putine ori de regretul unei bunastari apuse. Vestul spre care se indreapta tinerii nu le-a oferit inca nimic, sunt doar promisiuni care la fel de bine ar putea sa nu fie onorate. Mai mult, bunastarea care o promite Vestul , chiar daca s-ar infaptui, ar putea sa vina prea tarziu pentru ei. Pentru batranii Moldovei, evolutia Romaniei din ultimii 20 de ani nu poate fi decat un exemplu negativ despre ce s-a intamplat cu o tara care s-a intors cu fata spre Vest: coruptie, saracie, migrare masiva, probleme economice. Toate acestea pentru o bunastare de care batranii Romaniei  nu au parte.

Pe de cealalta parte tinerii din Moldova sunt cei mai sensibili si au cel mai mult de castigat de pe urma acceptarii valorilor Vestului. Chiar daca asta inseamna ani multi de munca grea departe de casa prin tarile bogate ale Europei. Sa ai o masina, un apartament, bani si lucruri frumoase, toate acestea au o atractie deosebit de mare pentru tinerii Moldovei. Intorsi acasa de sarbatori cu euro in buzunare, tinerii nu isi mai inteleg parintii, frica lor de schimbare si incapacitatea lor de a intelege si a imbratisa fara regrete valorile Vestului. Pentru unii democratia este singura alternativa, pentru ceilalti promisiunile desarte ale unui nou sistem nu pot sa difere cu mult fata de propaganda indelungata a vechiului regim.

Alegerile din Moldova nu fac altceva decat sa reflecte lupta surda dintre generatiile ajunse in categorii sociale diferite, pe partile opuse ale aceleasi baricade. Parinti si copii se lupta pentru un viitor inca incert, dar care se va naste cu siguranta din prezentul inca ancorat in trecutul comunist pe care il impartasim cu totii. Deocamdata batranii Moldovei au dat un vot de blam Vestului care le rapeste copii si ii schimba in mod irecuperabil!

Tags: , , , , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment