Ne ascundem dupa cifre?

OPINII — By on at

Statistici. Afacerile se bazeaza pe statistici. Cifre. Negru pe alb. Totul ar trebui sa fie clar, sa-ti poti realiza o imagine de ansamblu a modului in care se dezvolta un oras, o regiune sau o tara. Dar, din pacate, cu toata bunavointa reprezentantilor Directiei Judetene de Statistica ceea ce ofera ei e, de multe ori, ceea ce se „obosesc” firmele, primariile sau alte organisme sa transmita. Ca paranteza, spun bunavointa deoarece chiar am fost mirat de promptitudinea si amabilitatea celor de la Directia din Cluj. Cred ca ei nu au aflat de arhetipul functionarului din alte organizatii.

Dar sa revenim cu unele mici exemple. Stateam de vorba, nu de mult, cu o persoana care se ocupa de realizarea de declaratii catre Directia de Statistica. Mi-a dat prompt toate datele de care aveam nevoie, doar ca la intrebarea: „Cum colectati datele?” mi s-a raspuns: „Cum sa le colectam?! Le trecem noi cam cum credem ca ar trebui sa fie!”. Generalizand, poate si situatia noastra este…”cam cum ar trebui sa fie”. Obisnuinta declararii situatiilor extraordinare la hectar s-a perpetuat si dupa 1989 si inca face pui. Gradul de ocupare al unitatilor turistice e aproximativ… „ca nu putem declara ce se intalmpla, ca ne vin Finantele pe cap!”. Productia este aproximativ aceeasi. „Mai punem 1-2% in plus sau in minus sa nu zica aia de la Statistica ca-s la fel”.

Totul e aproximativ. Somajul creste sau scade cot la cot cu munca la negru. Economia e in criza sau bubuie de sanatate in functie de starile de inspiratie a celor care completeaza declaratiile. Totul e in functie de sentimente. „Am impresia ca…” „Mie mi se pare ca…”, „Am senzatia ca…”, toate sunt formularile ce le confera „completacilor” statutul de mari prezicatori in ale economiei. Micii zvoneri si raspandaci, ascunsi prin birouri, stand pe scaune caldute, vad mersul economiei din coada pixului. „Ce statistica? Cine are nevoie de ea? Da-mi mie ca ti-o rezolv din incheietura!” si asa economia Romaniei e luata la sentiment.

Tags: , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment