Poporul si televizorul

OPINII — By on at

Va mai amintiti momentul cand ati vazut pentru prima data un televizor color? Eu da… era undeva prin 1990. Ardeam de nerabdare sa inceapa emisia TV…si-n asteptare pana si purecii de la televizor mi se pareau color.
Incet, incet am evoluat. Vechiul televizor alb-negru (Sport sau Sirius) a fost dat uitarii si inlocuit cu un TV color. Apoi au inceput serialele TV si meciurile de fotbal si Twin Peaks si Dallas si desene animate…si posturi TV care-ti ofereau o alternativa la postul public de televiziune. Asa ca… mai trebuia un televizor (cel putin). Apoi au venit canalele de muzica, de desene animate, Discovery Channel, Eurosport…etc…si fiecare membru al familiei s-a aratat indreptatit in a avea un televizor propriu. Am devenit astfel incet maniacii unui sistem facil de percepere a informatiei, televizorul a devenit profetul care graieste numai adevaruri. Ura, ura, ura!

Apoi au venit transmisiile HD, LCD-urile, plasmele, lupta diagonalelor cat mai mari si batalia pe ofertele promotionale ale marilor retaileri de electronice si electrocasnice. Noroc cu creditele de consum. Am consumat ce ni s-a dat… un mod de viata furnizat prin cablu sau antena de satelit.

Au venit apoi discounturile ascunse in programe de buy-back. A avut insa, de data asta, grija statul sa se autosesizeze si sa traga retailerii de urechi, oprind pentru moment intreg sistemul de buy-back.
A venit si criza. Ne-am dat seama subit ca nu mai avem nevoie de 10 televizoare, ca TV-ul buncii mai e inca reglabil, ca un consum de produse scumpe nu e neaparat sustinut de o nevoie reala. Astfel, vanzarile marilor retaileri au scazut cu aproximativ 40% comparativ cu anul trecut. Nu mai cumparam televizoare si ne-am trezit speriati de creditele de consum pe care trebuie sa le inapoiem bancilor. Dintr-o data am ajuns sa ne intrebam de ce consumam. Alimentati de dorinta de mai bine am cumparat tot ce era ”la indemana” iar acum ne dam seama ca acel ”la indemana” a fost doar un vis ascuns in imprumuturi bancare pe care nu ni le mai permitem.
Va mai amintiti televizoarele alb-negru? Parca dintr-o data nu mi se mai pare o idee rea sa-mi caut fostul TV ratacit prin podul vreunei  case.

Tags: , , , ,

2 Comments

  1. Fix Up says:

    By Beudean, June 13, 2009 @ 7:50 am

    Pana acum doi ani, eu inca mai aveam un TV color Samsung, fara telecomanda si cu doar 12 canale. Pentru fiecare mutare de canal trebuia sa ma ridic si sa apas pe butoane si sa invart niste rotite. Stateam cuminte si ma uitam cap-coada la un film si savuram si reclamele. Sau nu mutam canalul cand ma enerva o stire, ci o ascultam si pe aceea cu drag :)) Acel televizor m-a “educat” atat de bine, ca nici acum nu ma intereseaza mai mult de 10 canale si ma uit la TV in mod cumpatat si pana la capatul emisiunilor. :)) dar de video iti aduci aminte? de primul video? de cum le luam cu imprumut unii de la altii?:))

  2. Fix Up says:

    By Fix Up, June 13, 2009 @ 9:06 am

    Cu video nu am amintiri prea placute. Primul film pe care l-am vazut a fost unul de groaza… si i-am stresat pe ai mei o saptamana sa inchida bine usile sa nu vina monstrii in casa 😉

Leave a Comment