Repozitionarea Universitatilor

ANALIZE — By on at

Ultima parte a lunii septembrie a adus printre altele si listele finale cu studentii admisi la principalele universitati de stat din Cluj-Napoca. O privire generala asupra numarului total de studenti admisi arata ca majoritatea (64%) urmeaza sa inceapa cursurile la Universitatea Babes-Bolyai, 21% la Universitatea Tehnica (UT) , 8% la USAMV si 7% la UMF. Privind mai atent la cifrele de scolarizare si datele rezultate in urma admiterii se remarca diferenta de 30% dintre numarul de locuri disponibile la Universitatea Babes-Bolyai si numarul efectiv de studenti admisi. Nici o alta universitate nu se apropie de un asemenea procent  (diferenta in cazul UT este de 11%, in cazul UMF 6% iar USAMV 1%).

Cea mai mare facultate din cadrul UBB, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) avea 2540 de locuri disponibile dintre care s-au ocupat in urma admiterii din septembrie doar 1500. Astfel FSEGA inregistreaza in 2011 o scadere importanta a numarului de studenti admisi comparativ cu anul 2010 (de la 2256 de studenti in 2010 la 1503 studenti in 2011). Aceste cifre semnaleaza dificultati in strategia Universitatii Babes-Bolyai de a atrage noi studenti. Dincolo de lipsa unui numar mare de candidati potentiali, victime ale BAC-ului de anul acesta, se observa o tendinta mai generala, dar de factura recenta, de scadere a numarului de studenti la facultatile mari ale universitatilor de stat.

Situarea celor patru universitati mentionate anterior in grupul restrans de 12 universitati de cercetare avansata si educatie le va asigura acestora o finantare mai mare de la bugetul de stat si un numar mai mare de locuri bugetate. O urmare fireasca ar fi cresterea numarului de studenti care aplica la cele patru universitati, motivati de numarul mai mare de locuri bugetate si de prestigiul pe care clasificarea mentionata anterior l-a conferit universitatilor plasate in prima categorie.

In ce masura noua clasificare va influenta numarul de studenti admisi si masura in care universitatile vor fructifica oportunitatea aparuta (mai ales Universitatea Babes-Bolyai) se va putea observa abia peste un an. Ramane de vazut si in ce masura clasificarea programelor educationale va influenta optiunile celor care doresc sa urmeze un program la nivel de licenta, masterat sau doctorat.

Pana una alta, in dulcele stil romanesc al „orientarii din mers”, Universitatea de Nord din Baia Mare a anuntat ca va fuziona cu Universitatea Tehnica, tocmai pentru a beneficia de „avantajul competitiv” pe piata educatiei universitare de care aceasta din urma dispune. Sa fie acesta inceputul sfarsitului inflatiei de diplome, a „vanzarii de educatie” si inceputul unei directii noi de consolidare in invatamantul superior romanesc?

D.S.

Sursa imagine

Tags: , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment