Zvonerul si raspandacul, imobiliarele in restructurare

ANALIZE — By on at

Subiectul la zi al presei romanesti (si nu numai) din ultima perioada il reprezinta, fara doar si poate, criza financiara, resimtita la un nivel mai mare sau mai mic in diferite medii de afaceri.

In ceea ce priveste piata imobiliara romaneasca, cu accent pe cea clujeana, criza financiara e perceputa mai ales la nivel de zvon, sau altfel spus, lipsa unor date statistice sau instrumente relevante duce la transformarea zvonului in principala unealta in evolutia pietei imobiliare. Criza financiara din SUA are un impact minim in sine asupra pietei imobiliare romanesti ca si relatie directa cauza-efect. Ceea ce are un impact mai important sunt regulamentele BNR privind creditarea (desi si acestea sunt privite mai in negru decat realitatea) si faptul ca au aparut in ultimul timp multe oferte imobiliare concurente. Ca si fapt divers sunt vehiculate la ora actuala in jur de 25000 de unitati locative pe piata clujeana – proiecte anuntate a fi lansate sau deja in curs de constructie.

In ceea ce priveste bancile comerciale romanesti cu capital majoritar strain exista vis-a-vis de ele o teama, din nou, dobandita din practica romaneasca a zvonurilor cu caracter de dovada indubitabila, conform careia criza financiara mondiala le afecteaza in mod direct. Cu toate acestea, faptul ca ele sunt subsidiare si nu filiale ale « bancilor mama » implica respectarea tuturor normelor de lichiditate ale BNR, reducand astfel o contaminare a lor cu problemele bancii din tara de origine.

Revenind la piata imobiliara, majoritatea clientilor, bazandu-se pe datele minime ce le au la dispozitie (generate de o legislatie precara in domeniu) asteapta o scadere drastica a preturilor…de aici si stagnarea tranzactiilor. Cu toate acestea este putin probabil ca pe segmentul rezidential nou sa asistam la scaderi mari de pret. Vor cadea (din lipsa de alternative) proiectele greu vandabile, proiecte fie amplasate in locatii mai “dificile” fie proiecte ce nu ofera un grad calitativ suficient. E demn de mentionat faptul ca asistam in prezent la un schimb al raportului de forta pe piata imobiliara, transfer ce se indreapta dinspre dezvoltator catre cumparatorul care dintr-o data isi descopera puterea de negociere mare dar si puterea de cumparare redusa. Ca urmare, dezvoltatorii imobiliari, aflati pe o piata pe care imitatia (aviz speculatorilor) nu mai e o strategie prolifica se vad nevoiti sa se diferentieze de concurenta. Acest fapt se poate face prin doua moduri. In primul rand ar fi ajustarea pretului, un mod poate simplu si aparent la indemana oricarui dezvoltator (avand in vedere randamentele de minim 50% inregistrate inca pe piata). Cu toate acestea, majoritatea dezvoltatorilor (si ma refer aici la proiecte de minim 100 de unitati locative) au in spate fie fonduri de investitii fie un actionariat ce se asteapta la anumite randamente ale banilor investiti. Si atunci, chiar si sub umbrela cresterilor de preturi la materialele de constructii, preturile vor continua o perioada sa se mentina la acelasi nivel.

Un alt mod prin care dezvoltatorii se pot diferentia, mod ce probabil va fi mai des intalnit, este acela al calitatii proiectului – pornind de la locatie si pana la finisaje, suprafete si infrastructura generala.

Dar sa privim lucrurile din perspectiva nevoii de spatii locative. Avantul muncitoresc din perioada comunismului a facut ca in prezent Romania sa se poata „lauda” cu o suprafata medie pe locuinta de 38 de metri patrati si o suprafata de 14,43 metri patrati de spatiu locuibil pe persoana. De aici pot incepe o parte din comparatii: Polonia avea, in 2005, 22.9 metri patrati/persoana, Ungaria 28 iar Luxemburg (cu 49 mp/persoana) si Danemarca (cu 52.4 mp/persoana) par deja a juca intr-o liga superioara. In ceea ce priveste suprafata medie pe locuinta, Polonia trecea de 69 de metri patrati, Ungaria de 75 de metri patrati, iar Austria si Danemarca ajungeau la 93.9 respectiv 113.1 metri patrati pe locuinta.
In ceea ce priveste judetul Cluj, diferentele nu sunt marcante fata de media nationala, ajungand astfel sa inregistreze in prezent o suprafata medie de 39,76 metri patrati de spatiu locuibil si o suprafata medie / persoana de 15,18 metri patrati.

Dincolo de nevoia vizibila de spatii de locuit la standarde, daca nu europene, macar acceptabile, aceste cifre trebuie corelate si cu puterea de cumparare inregistrata in Romania. Aceasta putere de cumparare, masurata ca raportul dintre indicele castigului mediu nominal net si indicele preturilor de consum il face pe un roman sa dispuna, in medie, de o capacitate de cumparare anuala de aproximativ 3000 de euro comparativ cu un elvetian care are o capacitate anuala de peste 27.000 de euro. Si din punct de vedere al dezvoltarii economice exista multiple zone in care Romania mai are de evoluat. Conform studiilor efectuate de Eurostat, luand in calcul Produsul Intern Brut corelat cu puterea de cumparare, Romania ocupa unul din ultimele locuri din Uniunea Europeana, dintre statele membre doar Bulgaria avand un coeficient mai mic. (Romania 40.6% din media europeana).

Cu toate acestea tranzactiile pe segmentul imobiliar exista si vor exista in continuare. Un alt element care poate justifica nivelul crescut al cererii inregistrat in Romania il reprezinta un factor mai subiectiv, comparativ cu cele enumerate mai sus. Vorbim aici despre nevoia de proprietate. Aceasta se transpune, in practica, diferit in Romania fata de celelalte tari vest europene. Chiar daca Romania ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste numarul de proprietari, cu un procent de 95% din locuinte aflate in proprietatea celor care le ocupa, “improprietaririle” facute in anii comunismului au insuflat adanc in constiinta nationala nevoia de a detine o locuinta. Acest fapt se coreleaza in plus cu un standard scazut al locuintelor construite in perioada comunismului, fapt ce “impinge” populatia catre segmentul constructiilor noi. Conform unui studiu efectuat de catre UniCredit, desi Romania depaseste cu mult ca proportie a proprietarilor de locuinte tari ca Cehia (46%) sau Austria (58%) are in acelasi timp cele mai multe persoane interesate in achiztionarea unei locuinte: 11% din locuitori ar dori sa faca achizitia in urmatorii 3 ani, iar alti 9%, in urmatorii 10 ani.

Fara a mai sublinia si alte aspecte, o concluzie se impune de la sine. Piata imobiliara romaneasca are inca o cerere mare care nu este acoperita. Aceasta cerere insa are o alta structura fata de cea de acum 1-2 ani. O structura compusa in majoritate pe nevoia de unitati locative dublata de nevoia de solutii financiare viabile. Astfel, pentru orice dezvoltator din piata imobiliara rezulta o necesitate stringenta, aceea de a avea o strategie clara de investitie cu focus permanent pe client.

4 Comments

  1. Fix Up says:

    By Beudean, November 5, 2008 @ 10:04 pm

    Poate ca au romanii o sete mai mare de “proprietate”, dar nici sectorul inchirierilor nu e bine dezvoltat si organizat, ca sa ii faca sa gandeasca diferit. Atata vreme cat inca nu te poti baza pe proprietarii care inchiriaza, ca te lasa sa stai cu anii in casele/apartamentele lor, lumea va vrea in continuare sa cumpere, sa aiba siguranta ce iti da sentimentul de “acasa”. Sentimentul de proprietate se naste din siguranta faptului ca nimeni nu ia ce e al tau… inca in Romania, eu una nu am vazut companii care sa vina cu proiecte cu multe “unitati locative” de inchiriat si cu care sa poti incheia contracte pe termen indelungat, sa simti ca poti trai “o viata” in chirie sau atat timp cat vrei sa stai in acel oras. Cred ca tinerii de astazi, mult mai mobili, asteapta aceasta schimbare pe piata imobiliara. Sau poate e doar o impresie de a mea.

  2. Fix Up says:

    By Fix Up, November 10, 2008 @ 9:44 pm

    E si nu e o impresie. Pana de curand piata imobiliara a adus niste randamente mari pentru cei care construiau, astfel incat investitia initiala si-o puteau recupera in 1-2 ani. Ramane de vazut in ce masura investitorii care au construit blocuri si care nu au produse foarte vandabile vor recurge si la varianta inchirierii. Asta daca-si permit! Pentru inchiriere, banii de la eventualii chiriasi vor putea in mod normal sa intre in “visteria” dezvoltatorilor abia dupa intabularea proprietatilor. Altfel spus, la 6-7 luni de la finalizarea blocului. Mai intervin in plus, pentru a pretinde o chirie mai ridicata si finisajele si dotarea apartamentelor, care din punct de vedere al unui investitor e bataie de cap in plus. Povestea e un pic mai lunga din pacate. Pana la urma si dezvoltarile imobiliare sunt afaceri…si fiecare dezvoltator urmareste recuperarea investitiei initiale intro marja limitata de timp si de preferinta cat mai scurta.

    Dar… la un moment dat cred ca ar putea deveni o solutie viabila. Insa nu cred ca e una la indemana pentru cei care deja au demarat constructii si care nu au resursele financiare necesare ducerii la bun sfarsit a proiectelor, cei care se bazeaza pe platile in avans primite de la populatie. Si din pacate sunt destui…

    Ca si fapt divers, pe de alta parte, segmentul micilor investitori care cumpara 1-2 apartamente pentru reinchiriere s-ar putea sa inregistreze un trend ascendent in perioada urmatoare.

  3. Fix Up says:

    By P.S., November 16, 2008 @ 10:46 pm

    D-nule Lupeanu!(banuiesc ca Dvs. sunteti) Ati vorbit mult dar la fel de mult v-ati folosit de limbajul de lemn. Inainte sa mai vorbiti de imobiliare va recomand sa iesiti din birou pe teren. Spuneti ca avem mai putin spatii locative/locuitor decat ceilalti est-europeni….si asta ce inseamna? ca este loc de cumparat in continuare si ca clujenii vor arunca cu banii. Exceptand perioadele de varf ale bulei imobiliare care a trecut inclin sa cred ca tranzactiile nu vor fi reluate pana cand preturile nu vor scadea la adevarata valoare. Adevarata valoare este data de puterea de cumparare, iar Dvs. ne-ati tot cumparat cu vecinii mai apropiatti sau mai indepartati. Ei bine, in UK iti poti lua un apartament de doua dormitoare (treci camere) cu salariul mediu net cumulat pe 5.5 ani si va spun asta din experienta fara sa ma fi uitat la calculele facute de bancile din UK. In CJ cate zeci de ani trebuie sa adun acesti bani? Si asta se intmapla la ei in varful bulei. Deci am lamurit-o ca nu avem aceeasi putere de cumparare nici pe departe. Doi la mana: preturile sunt atat de supraevaluate ca nici Dvs. nu v-a venit sa credeti probabil cati bani se pot da pe niste terenuri/case/ spatii care nu meritau poate nici 25% di cat s-a dat pe ele. Piata nu a adus randamente mari ci nerusinate, calitatea a fost totusi execrabila in ciuda acestor profituri imense. Iar acuma o sa le scoata la inchiriat pe cele terminate? Da, unii au inceput deja si fac asta sperand ca piata s eva stabiliza curand si vor putea vinde la preturi f. bune pt. ei numai ca si chiriasii devin pretentiosi: nu poti inchiria un apartament fie el si ultrafinisat daca drumul pana acolo iti da dureri d ecap, nu-i asa? Si apoi nu toti proprietarii au aceeasi situatie si mentalitate: unii au construit pe credite, altii au luat avansuri de la cumparatori si trebuie sa termine, etc. deci vor incepe sa vanda tot mai ieftin. In Cluj un apartam nou finisat nu merita mai mult de 600-70 euro/mp si ma refer la oras nu la Floresti si restul.
    Va rog eu sa nu mai dati cu bata in balta mai ales ca acum nu mai lucrari pt grup de lux ca sa tot spuneti ca preturile vor urca pana la cer in urmatorii 5 ani:)))

  4. Fix Up says:

    By Fix Up, December 7, 2008 @ 3:13 pm

    Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund. Intr-adevar ati banuit bine (de altfel puteati urmari linkul catre site)

    Din pacate din articolul de mai sus ati citit doar ce v-a convenit pentru a va sustine ideile. V-as intreba care este valoarea reala a unui imobil, alta decat cea data de cea iesita din “intalnirea” cererii cu oferta?! Vorbiti de preturi reale si faceti comparatii cu lucruri care nu suporta comparatii. Daca ar fi sa vorbim despre sentimente sau impresii in legatura cu piata imobiliara atunci intr-adevar…”am impresia ca preturile sunt mari”…dar asta nu schimba cu nimic situatia. Si eu platesc rate la un apartament care acum valoreaza mai putin decat atunci cand am incheiat tranzactia. Dar, a fost un risc asumat. La fel si altii care au decis la fel in functie de diferite conjuncturi.

    Afacerile imobiliare raman afaceri si nu surse de binefaceri. Oricat de mult v-ati astepta ca “normalitatea” de care vorbiti sa revina pe plaiurile mioritice nu trebuie sa scoateti din calcul faptul ca fiecare dezvoltator urmareste profitul propriu si maximalizarea acestuia… si nu sa va ofere un spatiu la “preturi acceptabile”. Si contrar lucurilor pe care le credeti…afacerile se fac si pe cifre… iar majoritatea pietei imobiliare se bazeaza pe ele. Departe de mine ideea de a ma ascunde dupa ele…iar daca la un moment dat doriti sa nu va ascundeti dupa niste initiale poate ne si intalnim la o cafea sa discutam mai multe.

Leave a Comment